1. Най-добрият начин и с най-малко стрес(за дететто) за внедряване на безглутеновата диета в къщи, е да преминете всички към нея.(ако това не е възможно е желателно да се избягват глутенови изкушения) Или казано по друг начин: Хлябът, който си правите да бъде без глутен и всички познати пакетирани боклуци да бъдат забранени(отново за цялото семейство).
2. Пълният резултат на безглутеновото хранене започва след 10-15 дена(при стриктна диета), като изчистването на организма от слуз и т.н. идва след 6 месеца. Тогава се усилва имунитета, независимо дали има проблем с глутена или не. Случва се защото вилите на тънкочревната повърхност спират да се борят с глутеновата лепкава каша на бялото брашно и нишесте(които до преди това са пречили да се приемат хранителните вещества на 100%-та) и започват да работят в полза усвояването на минералите, витамините и желязото.
3. Другото най-важно нещо е стриктното пазенето от глутен. В почти всичко купежко има нишесте или негова модификация. Хубаво е всичко да е домашно. Има невероятни рецепти за хляб, бисквити и т.н.
Най-хубавият и здравословен хляб става от чисто оризово брашно или комбинация с царевично и картофено брашно или нишесте, но...ще ви дам рецепти по долу.
4. Задължително при спиране на глутена(без изключение за Европа) се спира и млякото. Те имат успоредна функция в алергените, като млякото се спира обикновенно за 1-2 месец. Това е с цел по-бързо изчистване слузните вещества, които се образуват от казеина и лактозата. Тъй, че туй е другия момент, който ще е силно препоръчително да се спазва.
5. Така, че си правите домашни готвения, като в тях не използвате нищо сгъстяващо и млечно.
Ето и рецептите: http://celiakbg.blogspot.com/
Предполагам, че ако знаете английски ще намерите много повече рецепти
6. Списък с позволени безглутенови храни и тенхните комбинации:
- Картофи-обикновенни и сладки, Ориз- бял и кафяв, Елда , Нахут, Соя, Леща, Царевица (не ГМО по възможност), боб, салати, чисти меса, Амарант, Киноа, Тапиока
Маята, която използвате за хляб винаги да бъде без глутен!
7. Списък на храни с потенциално съдържание на глутен:
- Всички производни на ръж, пшеница, овес и ечемик.
- Да се проверяват за модифицирани нишестета и добавки в: Маслото, Маргарин, Киселото мляко, Сирене -меко(кашкавал) и твърдо, соево мляко, сметана и др. производни.
- Газирани напитки : не се препоръчват въобще
- Сода за хляб, масло, сметана-(понякога имат нишесте)
- Синьо сирене и други деликатесни сирена
Ако безглутеновата диета се нарушава, то ефекта от цялотното и спазване остава незначителен!
/Информацията е неофициална и придобита от десетките разговори между мен, лекари и страдащи хора./
Калин
/координатор БАЦ/
Информацията, като документ: ТУК