Глутен и глутенова непоносимост- какво трябва да знаем? (ІІ част)


Лекарите предупреждават, че ако цьолиакията не се лекува, се повишава рискът от развитие на остеопороза, рак на гърлото, хранопровода, стомаха и дебелото черво. Поради тази причина, дори пациенти, при които е поставена тази диагноза, но нямат проявени симптоми, трябва да спазват стриктно безглутенова диета.


Глутеновата ентеропатия се диагностицира чрез кръвно изследване за наличието на антитела. Антигландини и антиендомицини се откриват в кръвта на хора, страдащи от целиакия.


В случай, че пробата за антитела е положителна, препоръчително е да е да се извърши ендоскопия на тънкото черво и биопсия. Прави се микроскопско изследване на тъканния материал от биопсията за да се потвърди увреждането на ганглиите на чревния тракт.


Специалистите съветват, пациентите да продължават да приемат храна съдържеща глутен, докато със сигурност се диагностицира глутеновата ентеропатия. В противен случай симптомите може да не се проявят и проявят и данните от изследването няма да са реални.


Лечение:

Лечението на целикалията е дълго и изисква постоянство от страна на пациента. Глутеновата ентеропатия не се потдава на медикаментозно лечение и идинствената терапия, даваща резултат е спазването на строга безглутенова диета. От хранителния прием трябва да се изключат всички продукти съдържащи глутен.


Избягват се консумацията на пшеница, овес, ечемик, просо, бял хляб, сладкиши, житни каши, кремове, марципани, малцови екстракти, консерви, съдържащи нишесте.


Необходимото количество въглехидрати могат да се набавят чрез продукти като царевица, соя, ориз, прясно и кисело мляко,млечни продукти и яйца, богати на витамини, желязо и електролити


Освен глутенсъдърщащи храни, е необходимо приема на мазнини да се намали до 40 грама дневно.


За да се компенсира дефицита на витамини от група В и Цинк се препоръчва завишен прием на растителни храни.
При правилно провеждане на лечението резултатът от него настъпва от 2-3 седмици до 2-3 месеца, обясняват лекарите. При стриктно спазване на безглутеновата диета, симптомите на глутеновата непоносимост не се проявяват, но при нарушаването и, състоянието се влошава

Източник: www.puls.bg

Имате ли близки или приятели болни от Цьолиакия?

Бихте ли взели участие в конференция посветена на Цьолиакията, безглутеновото и здравословно хранене?